
Wolnowarowa polędwiczka wieprzowa Dijon tymiankowa
Składniki:
- 2 1-1,5 funta polędwicy wieprzowej, pokrojonej w plasterki
- Wymieszaj paczkę zupy cebulowej
- Kilka posypek sosu Worcestershire
- ¼ – ½ szklanki białego wytrawnego wina
- ½ cup rosołu z kurczaka (najlepiej z niską zawartością sodu, ponieważ mieszanka zupy cebulowej jest słona)
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego tymianku lub około 2 łyżki suszonego tymianku
- ¼ – ½ filiżanki musztardy Dijon
- pieprz
- Skrobia kukurydziana do zagęszczania sosu
Obficie dopraw filety pieprzem. Wszystkie składniki oprócz zupy cebulowej włożyć do wolnowaru. Polędwicę równomiernie posyp mieszanką zup, a na wierzch ułóż gałązki tymianku. Gotuj na małym ogniu przez 4 godziny. Po ugotowaniu usuń filety i włóż sos do małego rondla. Weź około 1-2 łyżek mąki kukurydzianej i wymieszaj z mniej więcej taką samą ilością zimnej wody, aby utworzyć zawiesinę. Dodaj do sosu, aby zagęścić i gotuj przez kilka minut. Jeśli sos jest za gęsty lub za mały, dodaj więcej bulionu drobiowego, wina i wody. Dopraw do smaku. Wlej go z powrotem do wolnej kuchenki i namocz filety w sosie, aż będą gotowe do podania. Podawaj w plasterkach z sokiem. Resztki filetów są idealne do tacos, pozole lub wieprzowiny sugo.
Jako alternatywę jesienną dodaj świeży sok jabłkowy i posiekane jabłka, gdy włożysz je do powolnej kuchenki.
Po prostu smażony cały kurczak
Składniki:
- 1 cały kurczak o wadze 4-5 funtów
- 1 kawałek masła
- Suszone zioła do wyboru. Zwykle jest to czosnek w proszku, papryka, tymianek, szałwia, rozmaryn oraz sól i pieprz. Nie wstydź się przyprawiać.
- Pół cytryny
- Seler, marchew i cebula do wnętrza jamy.
- Wszystkie świeże zioła pod ręką. Oregano, rozmaryn, tymianek i pietruszka to dobry wybór.
- Opcjonalny: Wybrane warzywa korzeniowe. Dobry wybór to czerwone ziemniaki, pasternak, marchew, słodkie ziemniaki, cebula i dynia piżmowa.
Kurczaka wyjmij 30 minut – 1 godzinę przed przygotowaniem. Masło rozpuść w całości i wymieszaj z suszonymi ziołami. Odłóż na bok i przygotuj kurczaka. Dobrze wypłucz i odcedź. Osuszyć. Obficie dopraw solą i pieprzem. Przyprawione masło wetrzyj pod skórę i po zewnętrznej stronie kurczaka, także w jamie ustnej. Wypełnij połową cytryny, marchewki, cebuli, selera i świeżych ziół. Umieść na patelni (na ruszcie lub, jeśli używasz, bezpośrednio na warzywach korzeniowych). Piec w temperaturze 350 stopni przez około 1 – 2 godziny. Kiedy skończysz, wyjmij kurczaka, pozwól mu odpocząć i włóż warzywa do miski. Podgrzej wszystkie soki z patelni i dodaj bulion z kurczaka, wodę i / lub wytrawne białe wino, aby zrobić sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka pokroić w plastry, podawać z warzywami, sosem i sałatką lub warzywami.
Resztki tuszy z kurczaka tworzą prosty domowy rosół z kurczaka w Instant Pot. Zalej wodą. Dodaj ocet jabłkowy, marchewkę, cebulę i seler. Wrzuć także wybrane zioła, zazwyczaj kurkumę, czosnek i imbir. Ustaw timer na tryb ręczny na 120 minut i pozwól mu działać naturalnie. Po ostygnięciu odcedź bulion i podziel go na 1-2 filiżanki i przechowuj w torebce lub pojemniku Ziploc, które można zamrażać.