Jeśli masz ochotę na rozsądny posiłek, który wymaga minimalnego wysiłku, czyszczenia i przygotowania, a jednocześnie daje zdrowy, uspokajający posiłek, francuskie quiche to świetna opcja. Quiche to w zasadzie ciasto ze skórką z ciasta francuskiego i pysznym, obfitym nadzieniem budyniowym, które może zawierać wszystko, od sera, grzybów, szpinaku, kurczaka, bekonu, owoców morza i innych. Najlepsze w quiche poza oczywistym jest to, że można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Poniższy przepis na quiche ze szpinakiem to zdrowy posiłek, a resztki można schłodzić lub nawet zamrozić do późniejszego spożycia. I chociaż Przepis Jeśli o to nie poprosisz, zawsze możesz dodać chrupiący bekon do nadzienia quiche i nadać potrawie chrupiący i dymny dotyk. Kontynuuj czytanie:
Składniki
1 przygotowany 9-calowy pojedynczy placek
4 jajka
¾ szklanki mleka
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
1 łyżeczka mielonego czosnku
½ łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
⅛ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
½ (10 uncji) saszetek świeżego szpinaku
1 opakowanie pokrojonych świeżych grzybów
½ cebula żółta, pokrojona w plasterki
½ (4 uncje) pojemnik pokruszonego sera feta
Opakowanie ½ (8 uncji) tartego sera szwajcarskiego, podzielone
Wskazówki
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść ciasto na 9-calowej formie do ciasta.
2. W misce ubić jajka, mleko, pietruszkę, czosnek, sól, czarny pieprz i gałkę muszkatołową.
3. W osobnej misce delikatnie wymieszaj szpinak, pieczarki, cebulę i fetę. Rozłóż mieszankę szpinaku i grzybów w przygotowanej formie do ciasta. Na wierzch z połową szwajcarskiego sera.
4. Wlej mieszaninę jajek równomiernie na nadzienie i wrzuć mieszaninę jajek do miski, aby rozprowadzić przyprawy w jajach. Udekoruj quiche resztą szwajcarskiego sera. Ułóż quiche na blasze do pieczenia.
5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 do 50 minut, aż quiche się lekko nadmuchane i zrumienione. Wykałaczka pośrodku wypełnienia powinna wyjść czysta. Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia na 30 minut.
(Przepis dzięki uprzejmości All Recipes)