wtorek, 23 lutego, 2021
GASTROKRACJA
  • Home
  • Restauracja
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Dostawa jedzenia
  • Marketing
  • kuchnia i porady kulinarne
  • More
    • Promocja gastronomii
    • Przedsiębiorstwa spożywcze
    • Przepisy
    • Zdrowe odżywianie
    • Fast Food
No Result
View All Result
  • Home
  • Restauracja
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Dostawa jedzenia
  • Marketing
  • kuchnia i porady kulinarne
  • More
    • Promocja gastronomii
    • Przedsiębiorstwa spożywcze
    • Przepisy
    • Zdrowe odżywianie
    • Fast Food
No Result
View All Result
GASTROKRACJA
No Result
View All Result
Home Zdrowe odżywianie

Jak odpowiedzieć na to codzienne pytanie: co na obiad?

Gastrokracja by Gastrokracja
23 lutego 2021
in Zdrowe odżywianie
0
Jak odpowiedzieć na to codzienne pytanie: co na obiad?
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter


Co na obiad? ”To pytanie, które pracownicy biurowi zadają prawie w każdy dzień powszedni.

Znalezienie idealnego lunchu w restauracjach wymienionych w już zajętych aplikacjach do dostarczania posiłków jest trudne, a pakowanie własnego lunchu to duży projekt, który wymaga planowania i dodatkowego czasu na gotowanie oraz musi pasować do napiętego harmonogramu.

Pomijanie lunchu nie jest dobrym pomysłem, chociaż niektórzy jedzą śniadanie dość późno. Pomijanie posiłku jest szkodliwe dla organizmu, a zwłaszcza dla metabolizmu. W późnych godzinach popołudniowych można czuć się słabo i żeby zrekompensować przejadanie się do obiadu.

Przekąski nie są idealną alternatywą, ponieważ większość przekąsek to „puste kalorie”, które nie dają uczucia sytości, ale dodają dużą liczbę kalorii do codziennego spożycia.

Pliki cookie, krakersy i ciasteczka to szczególnie złe pomysły. Kilka krakersów może być dobrą przekąską między posiłkami, ale zastąpienie obiadu pełnym opakowaniem krakersów doda organizmowi zbyt dużo cukru i tłuszczu.

Na przykład herbatnik Jiangzhong Hougu, sprzedawany jako „zdrowy zamiennik posiłku”, zawiera podobno grzyby małpie, ale główne składniki herbatnika są klasyfikowane jako mąka, cukier, masło i olej. Każde 100 gramów herbatnika zawiera 20,3 gramów tłuszczu. To co najmniej jedna trzecia zalecanej dziennej dawki.

Pikantne ciasteczka mogą nie zawierać dużo cukru. Jednak sprawdź ilość tłuszczu na etykiecie żywieniowej. Rezultat jest prawdopodobnie niesamowity, podobnie jak duża ilość sodu, który jest szkodliwy dla serca i żył.

Po wiosennej przerwie i ponownej odpowiedzi na pytanie na lunch (i zrzuceniu części świątecznej wagi), oto kilka opcji i poradników, jak wybrać zdrowy obiad.

Jak odpowiedzieć na to codzienne pytanie: co na obiad?

Witam RF

Decyzja o tym, co zjeść na lunch w ciągu tygodnia, może być wyzwaniem dla pracowników biurowych, zwłaszcza gdy szukają zdrowych opcji.

Restauracja, kawiarnia i dostawa

Chodzenie do restauracji lub zamawianie dostawy to rozwiązanie dla wielu osób na lunch w ciągu dnia roboczego. Dine-In pozwala uciec od pracy na godzinę i spędzić trochę czasu, a dostawy są szybkie i bezproblemowe.

Jedzenie w stołówce jest preferowanym i bardziej ekonomicznym wyborem dla osób pracujących w firmach prowadzących kawiarnie w porze lunchu i kolacji. Menu może nie być interesujące, ale większość stołówek ma duży wybór warzyw, podstawowych produktów spożywczych i dań mięsnych, aby zaspokoić różne gusta.

Aby zdrowo się odżywiać w restauracjach, stołówkach lub na dostawach, wystarczy unikać kilku „czerwonych linii”, które dostarczają organizmowi raczej tłuszczu niż składników odżywczych.

Wiadomo, że smażony kurczak i sajgonki są bogate w tłuszcz, ale technika smażenia w głębokim tłuszczu jest szeroko stosowana w chińskich frytkach. Podobnie jak schab słodko-kwaśny, który piecze się mięso z wyprzedzeniem przed polewaniem go sosem (który zwykle składa się również z cukru i oleju, ponieważ keczup jest zwykle używany do nadania smaku), lub Malaxiangguo, gorący i ostry rondel, który wydaje się zdrowy dzięki dużej liczbie warzyw, ale bogaty smak pochodzi od wcześniejszego smażenia składników przed wymieszaniem ich z sosem chili.

Lokalny faworyt Youbaoxie, błyszczące danie z krewetek, smażone w głębokim tłuszczu i bardzo tłuste.

Jednym z warzyw, które wymaga szczególnej ostrożności, jest bakłażan, ponieważ wiele przepisów na patelni, w których wykorzystuje się warzywa, wymaga smażenia w dużej ilości oleju, aby uzyskać mięsistą konsystencję, a gąbczasty bakłażan może pomieścić znacznie więcej oleju. Sałatka z bakłażana z lekkim dressingiem na bazie octu jest zwykle zdrowym wyborem, ponieważ miękką konsystencję uzyskuje się przez gotowanie warzyw na parze.

Wiele zestawów obiadowych oferuje proste zupy i napoje do spożycia. Skromna zupa z pomidorów i jajek lub nori i suszona zupa z krewetek jest świetna, a soki zawierają więcej cukru. Obfite, gęste, muesli i zbożowe napoje wykonane z czarnego sezamu, taro, łez Hioba, czerwonej fasoli i innych są świetne na zimę, ale mogą zawierać trochę dodatkowego cukru, aby dodać do smaku. Dlatego wcześniej poproś personel o więcej informacji.

Jeśli chodzi o dania z makaronu, ważne jest, aby wybierać lepsze dodatki. Smażone polewy z dużą, widoczną ilością oleju unoszącego się w skorupce, oprócz większej ilości przypraw, w tym soli, zawierają więcej niezdrowego tłuszczu.

Jak odpowiedzieć na to codzienne pytanie: co na obiad?

Witam RF

Pieczony makaron z warzywami

Lżejszy bulion jest również zdrowszy od pikantnych zup, które mogą zawierać nadmierną ilość sodu i tłuszczu, i nie jest to szczególnie wskazane, zwłaszcza do pikantnych dań z makaronu.

Pierogi, bułki i wontony z mniejszą ilością tłuszczu mogą przynieść szybkie lunche, które dostarczą organizmowi węglowodanów, białka i warzyw. Produkty typu fast food, takie jak hamburgery i tacos, nie powinny być traktowane jako zdrowe obiady. Kiedyś w chińskich mediach społecznościowych odbyła się debata na temat tego, czy jedzenie McDonalda może pomóc Ci schudnąć, a ludzie proponowali sztuczki, aby zamówić hamburgery w najzdrowszy sposób – zabrać sos, który jest w większości tłusty i użyć grillowanego mięsa zamiast smażonego. Możesz również zastąpić frytki w zestawie filiżankami do kukurydzy, sałatki lub owoców.

Kanapki to świetne, łatwe do przenoszenia obiady, gdy są pokryte zdrowymi, świeżymi składnikami. Unikanie bardzo słonych kiełbas i sosów, takich jak majonez o wysokiej zawartości tłuszczu, może sprawić, że kanapki będą znacznie zdrowsze.

Curry po japońsku z ryżem to jedno z tych potraw, które sprawiają, że jesteś bardzo szczęśliwy, ale ten sos curry jest zwykle robiony z kostek curry, które zawierają dużą ilość tłuszczu i soli i często są podawane z ryżem, nie wspominając o smażone Kotlety wieprzowe, kurczak lub krewetki jako dodatek. Świetnie nadaje się do gaszenia zachcianek od czasu do czasu, ale nie jest idealną opcją do codziennego spożycia.

Jak odpowiedzieć na to codzienne pytanie: co na obiad?

Witam RF

Ryż curry ze smażonym kotletem schabowym

Spakuj własne

Zapakowany lunch jest uważany za zdrowe, niedrogie rozwiązanie na lunch. W szczególności w związku z pandemią COVID-19 wiele osób zaczęło gotować i przynosić suchy prowiant na lunch w zeszłym roku. Jest to oczywiście czasochłonne, ale pracownicy biurowi, którzy przyzwyczaili się do stylu życia, codziennie jedzą czystsze, bardziej zbilansowane obiady, nie odpowiadając na pytanie.

W Chinach obiady są zwykle przygotowywane rano lub wieczorem jako część kolacji, aby zachować świeżość. Wygodniejszym sposobem niż gotowanie świeżych porcji jedzenia jest po prostu porcjowanie jedzenia z obiadu.

Idealny lunch w ciągu dnia składa się z trzech części: podstawowych produktów spożywczych, warzyw i białka.

Ryż jest preferowaną opcją w porównaniu do makaronu, który po schłodzeniu może stać się wilgotny i papkowaty. Łatwiej też podgrzać ryż w kuchence mikrofalowej. Ci, którzy jedzą bardziej surowo, mogą zdecydować się na węglowodany bogate w błonnik, takie jak taro gotowane na parze i słodkie ziemniaki.

Jak odpowiedzieć na to codzienne pytanie: co na obiad?

Witam RF

Zapakowany lunch z kurczakiem i ryżem.

Bułki gotowane na parze w stylu chińskim nie są szczególnie dobre do pakowania lunchu, ponieważ ogrzewanie mikrofalowe może powodować bardzo suchą konsystencję. Dlatego wymagany jest specjalny pojemnik do kuchenki mikrofalowej. Naleśniki, tortilla i podpłomyk bez dużej ilości oleju lub masła sprawdzają się również na suchy prowiant.

Smażenie na mieszankę to najpopularniejsza technika gotowania warzyw i białek na suchy prowiant. Jest nie tylko szybki i odżywczy, ale także dłużej utrzymuje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Potrawy, które nie kładą dużego nacisku na wyjątkowe tekstury, takie jak gulasz wieprzowy i ziemniaczany, można łatwo podgrzać w kuchence mikrofalowej, aby uzyskać idealny kształt i smak.

Oprócz niektórych świeżych krewetek i krewetek, które zostały odpowiednio przetworzone i drobno ugotowane, większość owoców morza nie nadaje się do pakowania na lunch, ponieważ po wystygnięciu mogą pachnieć i smakować nieprzyjemnie zimno.

Pakowanie kanapki to również szybki i pożywny wybór, a wytyczne dotyczące przygotowania zdrowej kanapki są takie same jak w powyższej kolejności.

A w przypadku pojemników idealnym wyborem są szczelne pojemniki szklane – łatwe do czyszczenia, nadające się do kuchenki mikrofalowej i wolne od nieprzyjemnych zapachów.



Source link

Tags: CodzienneJakobiadodpowiedziećpytanie
Gastrokracja

Gastrokracja

Related Posts

10 tanich, zdrowych artykułów spożywczych na zapas, gdy brakuje pieniędzy – NBC 7 San Diego
Zdrowe odżywianie

10 tanich, zdrowych artykułów spożywczych na zapas, gdy brakuje pieniędzy – NBC 7 San Diego

23 lutego 2021
Dyskusja na temat odżywiania w college’u – The Torch
Zdrowe odżywianie

Dyskusja na temat odżywiania w college’u – The Torch

23 lutego 2021
Klub Kobiet Gospodarzem Wirtualnej Konferencji Zdrowia Serca |  Aktualności
Zdrowe odżywianie

Klub Kobiet Gospodarzem Wirtualnej Konferencji Zdrowia Serca | Aktualności

23 lutego 2021

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recommended

Super Bowl Food-Ideen: Leckere Snack-Rezepte

Super Bowl Food-Ideen: Leckere Snack-Rezepte

3 tygodnie ago

Przepis Nigela Slatersa na kapustę, taleggio i pancettę | jeść

2 miesiące ago
Psycholog zdrowia UW wyjaśnia, jak ważne jest w tym okresie wakacyjnym ochrona zdrowia psychicznego

Psycholog zdrowia UW wyjaśnia, jak ważne jest w tym okresie wakacyjnym ochrona zdrowia psychicznego

3 miesiące ago
Oczekuje się, że w nadchodzącym okresie do 2027 r. Rynek dostaw cyfrowych artykułów spożywczych wykaże wysoki wzrost.  Meituan Waimai, Just-Eat, GrubHub, Delivery Hero

Oczekuje się, że w nadchodzącym okresie do 2027 r. Rynek dostaw cyfrowych artykułów spożywczych wykaże wysoki wzrost. Meituan Waimai, Just-Eat, GrubHub, Delivery Hero

2 miesiące ago

Categories

  • Bezpieczeństwo żywności
  • Dostawa jedzenia
  • Fast Food
  • kuchnia i porady kulinarne
  • Marketing
  • Promocja gastronomii
  • Przedsiębiorstwa spożywcze
  • Przepisy
  • Restauracja
  • Zdrowe odżywianie

Topics

aby artykułów COVID19 dla dolarów domu dostaw dostawy dostawę dotyczące Food gotowania gotowanie Jak jedzenia jedzenie jest które kuchni News nie Nowe pandemii podczas posiłków Post Przepis przepisy przepisów przez restauracja restauracje restauracji rok roku się spożywczych są tym Wiadomości wskazówki Zdrowe zrobić że żywności
No Result
View All Result

Highlights

Conway ogłasza Tydzień Czarnej Restauracji | 21-27 lutego Aktualności

Zomato, główny dostawca żywności, zbiera 250 milionów dolarów o wartości 5,4 miliarda dolarów

10 tanich, zdrowych artykułów spożywczych na zapas, gdy brakuje pieniędzy – NBC 7 San Diego

Źródło Hamantaschen z Upper East Side

LA Mag Test Kitchen’s Self Care Recipes z NOWYM magazynem Millie Gram Nut Butters Los Angeles

Restauracja Readstown otrzymuje pomoc na COVID-19 od Barstool Sports

Trending

Jak odpowiedzieć na to codzienne pytanie: co na obiad?
Zdrowe odżywianie

Jak odpowiedzieć na to codzienne pytanie: co na obiad?

by Gastrokracja
23 lutego 2021
0

Co na obiad? ”To pytanie, które pracownicy biurowi zadają prawie w każdy dzień powszedni.Znalezienie idealnego lunchu...

Tim Cook, dyrektor generalny Apple, uczestniczył w planie „For All Mankind” i „Lost Lost” na konsolach i klawiaturach

Tim Cook, dyrektor generalny Apple, uczestniczył w planie „For All Mankind” i „Lost Lost” na konsolach i klawiaturach

23 lutego 2021
Lokalny przedsiębiorca mylący receptę na sukces – Spectrum News

Lokalny przedsiębiorca mylący receptę na sukces – Spectrum News

23 lutego 2021
Conway ogłasza Tydzień Czarnej Restauracji | 21-27 lutego  Aktualności

Conway ogłasza Tydzień Czarnej Restauracji | 21-27 lutego Aktualności

23 lutego 2021
Zomato, główny dostawca żywności, zbiera 250 milionów dolarów o wartości 5,4 miliarda dolarów

Zomato, główny dostawca żywności, zbiera 250 milionów dolarów o wartości 5,4 miliarda dolarów

23 lutego 2021

Ostatnie wiadomości

  • Jak odpowiedzieć na to codzienne pytanie: co na obiad?
  • Tim Cook, dyrektor generalny Apple, uczestniczył w planie „For All Mankind” i „Lost Lost” na konsolach i klawiaturach
  • Lokalny przedsiębiorca mylący receptę na sukces – Spectrum News

Kategoria

  • Bezpieczeństwo żywności
  • Dostawa jedzenia
  • Fast Food
  • kuchnia i porady kulinarne
  • Marketing
  • Promocja gastronomii
  • Przedsiębiorstwa spożywcze
  • Przepisy
  • Restauracja
  • Zdrowe odżywianie

Podążaj za nami

Skontaktuj się z nami

  • About
  • Skontaktuj się z nami
  • O nas
  • Polityka Prywatności

© 2020 Gastrokracja

No Result
View All Result
  • Home
  • Restauracja
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Dostawa jedzenia
  • Marketing
  • kuchnia i porady kulinarne
  • More
    • Promocja gastronomii
    • Przedsiębiorstwa spożywcze
    • Przepisy
    • Zdrowe odżywianie
    • Fast Food

© 2020 Gastrokracja

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda