Jedzenie poza tym Data przydatności do spożycia lub niewłaściwe przechowywanie łatwo psującej się żywności to kroki, o których większość ludzi wie, że są konieczne, aby uniknąć chorób przenoszonych przez żywność. Jeśli jednak nie masz prądu lub czystej bieżącej wody, bezpieczne jedzenie może być trudne.
Praktyki bezpieczeństwa żywności są trudne do przestrzegania, gdy zmieniają się codzienne normy. Zwykle możemy polegać na możliwości podgrzewania jedzenia w piekarniku, chłodzenia jedzenia w zamrażarce i mycia naczyń gorącą, czystą wodą. Nie jest łatwo wykonać te czynności w sytuacjach, gdy woda i prąd mogą być niedostępne Klęski żywiołowe.
Jeśli nie mamy odpowiedniego chłodzenia lub czystej wody, istnieje ryzyko Zatrucie pokarmowe wzrasta. Jest jednak kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby pozostać odżywionym, nawodnionym i bezpiecznym.
Verywell poprosił ekspertów o rozważenie, w jaki sposób możemy bezpiecznie poruszać się po kuchni podczas przerwy w dostawie prądu lub braku czystej wody.
Sprawdź temperatury swoich urządzeń
„Upewnij się, że w lodówce i zamrażarce masz termometr urządzenia”. Dr Bob Gravani, Członek ekspert w Instytut Technologów Żywności i profesor nauk o żywności na Cornell University, mówi Verywell. „Twoja lodówka powinna mieć temperaturę 40 stopni Fahrenheita lub niższą, a temperatura zamrażarki powinna wynosić 0 stopni Fahrenheita lub mniej”.
Według Agencji ds.Żywności i Leków (FDA) upewnienie się, że urządzenia w domu są utrzymywane w odpowiedniej temperaturze, może zmniejszyć ryzyko rozwoju szkodliwych bakterii w żywności i potencjalnie sprawić, że będziesz chory...
Wiedz, kiedy rzucać jedzeniem
Jeśli temperatura w lodówce i zamrażarce nie jest stała, może być konieczne oddzielenie części żywności w środku. „Jeśli masz wątpliwości, wyrzuć to” – mówi Gravani. „Jeśli w którymkolwiek momencie temperatura żywności przekracza 40 stopni Fahrenheita przez dwie godziny lub dłużej, wyrzuć ją”.
Nie zakładaj, że podejrzane jedzenie w kuchence mikrofalowej lub wkładanie do piekarnika zwiększy twoje bezpieczeństwo. Nigdy nie próbuj jedzenia, aby zdecydować, czy jest to bezpieczne. Zamiast tego polegaj na takich czynnikach, jak temperatura i czas ich zaoszczędzenia. Gravani ostrzega, że „jedzenie żywności, która nie jest przechowywana w odpowiedniej temperaturze, może powodować choroby, nawet jeśli jest dokładnie ugotowana”.
W przypadku wątpliwości, czy żywność była bezpiecznie przechowywana, wyrzuć ją.
Sprawdź swoją spiżarnię
„Czasy kryzysu często prowadzą do pustych półek w sklepach spożywczych”. Mackenzie Burgess, RDN, Zarejestrowany dietetyk i twórca przepisów w Kolorado Szczęśliwe decyzjemówi Verywell.
Twoje możliwości mogą być ograniczone do tego, co już masz w domu. Jednak nie musi to oznaczać, że nie masz opcji. Być może będziesz musiał po prostu wykazać się kreatywnością. „Skorzystaj z trwałych składników, aby przygotować własne sucha mieszanka zup„Mówi Burgess.
Aby przygotować satysfakcjonującą zupę, która może pomieścić sześć osób i zawiera 15 gramów białka roślinnego na porcję, Burgess zaleca połączenie składników, które możesz mieć już w spiżarni: soczewicy, brązowego ryżu, groszku i przypraw. Gotować „Gotować na wolnym ogniu w wodzie lub bulionie przez 40 minut, aby wszystko zmiękło”.
Zaplanuj swoje potrzeby zdrowotne
Jeśli Ty lub ktoś w Twoim domu ma specjalne potrzeby żywieniowe, takie jak: Na przykład, stosując dietę bezglutenową w leczeniu celiakii, upewnij się, że wziąłeś pod uwagę potrzeby żywieniowe Twoje planowanie katastrofy. Podobnie, jeśli lubisz radzić sobie ze stanem zdrowia cukrzycaWażne jest, aby w czasach kryzysu zaplanować swoje indywidualne potrzeby żywieniowe z wyprzedzeniem.
Toby Smithson, MS, RDN, LD, CDCES, FOUND, Autor Planowanie posiłków i dieta dla opornych na cukrzycę, radzi chorym na cukrzycę, aby często sprawdzali poziom cukru we krwi, aby kontrolować nawyki żywieniowe.
„Na przykład, jeśli poziom cukru we krwi spadnie do 70 mg / dl lub mniej, powinieneś zjeść szybko działającą przekąskę węglowodanową, taką jak 1 łyżka cukru lub miodu” – mówi Smithson. „Sprawdź ponownie za 15 minut, czy Twój odczyt przekracza 70 mg / dl. Jeśli poziom cukru we krwi przekracza 180 mg / dl, wybierz pokarm o niższej zawartości węglowodanów, taki jak tuńczyk w puszce, lub jeśli Twoja lodówka nadal działa, ser lub jajko na twardo. ”
Smithson zaleca również łączenie źródła węglowodanów ze źródłem białka w przekąskach i posiłkach. Na przykład krakersy serowe i pełnoziarniste.
Nie umieszczaj jedzenia na zewnątrz
Jeśli podczas burzy śnieżnej wyłącza się prąd i zamarza na zewnątrz (lub poniżej), logicznym rozwiązaniem problemu z przechowywaniem żywności może być umieszczenie zawartości ogrzewanej lodówki i zamrażarki na werandzie lub na śnieżnej ławce. Nie jest to jednak bezpieczne rozwiązanie.
„Nie zaleca się przechowywania zakupów na zewnątrz w stosach śniegu, ponieważ ciepło słoneczne może rozmrozić niektóre części Twoich artykułów spożywczych, czego nie zauważysz”. Melissa Azzaro, RDN, LD, zarejestrowany dietetyk i autor Zrównoważone podejście do PCOS mówi Verywell. „Ponadto przechowywanie żywności na zewnątrz często może być niehigieniczne i narażone na działanie niektórych bakterii”.
Zamiast tego użyj lodówki do przechowywania swojej mrożonki– i upewnij się, że nie chcesz często go otwierać. „Pełna zamrażarka utrzyma temperaturę przez około 48 godzin, jeśli drzwi pozostaną zamknięte” – mówi Azzaro.
Utrzymuj porządek
Nie zaniedbuj znaczenia dokładnego mycia patelni, naczyń i sztućców mydłem i wodą. Jeśli to możliwe, używaj gorącej wody. Jeśli normalnie używasz zmywarki, możesz umyć naczynia ręcznie, najpierw gotując je w czystej wodzie. Jeśli masz zalecenia dotyczące gotowania wody, do bielizny kuchennej użyj przegotowanej i schłodzonej wody.
Jeśli nie możesz zagotować wody, Agencja Ochrony Środowiska (EPA) zaleca namaczanie naczyń i przyborów kuchennych w roztworze 1 łyżki stołowej nieperfumowanego, płynnego wybielacza chlorowego na galon wody pitnej (lub najczystszej, najczystszej dostępnej wody) od 15 lat...
Nakarm maluchy
Jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym i używasz mieszanki w proszku dla niemowląt, przed zmieszaniem upewnij się, że woda, której używasz, jest bezpieczna. Pamiętaj, aby zagotować i schłodzić wodę, jeśli istnieją jakiekolwiek oznaki wrzącej wody. Nie mieszać z jedzeniem dla niemowląt wszystko oprócz wody.
W przypadku dzieci, które jedzą pokarmy stałe, pamiętaj, że kilka dni bez świeżych owoców i warzyw nie będzie miało większego wpływu na zdrowie dziecka. Opcje takie jak puree z fasoli w puszkach, gładkie masła orzechowe, a nawet tuńczyk w puszce to bezpieczne i łatwe opcje.