Ponieważ ludzie nadal borykają się z utratą pracy i kurczeniem się budżetów, wielu Amerykanów naprawdę martwi się podawaniem jedzenia na stół. Ceny żywności w całym kraju wzrosły od początku pandemii – i wielu z nas, którzy cierpieli z powodu COVID-19 i gotować częściejWielu Amerykanów wydaje więcej na artykuły spożywcze niż kiedykolwiek wcześniej.
Chociaż dobre odżywianie się przy ograniczonym budżecie może być wyzwaniem, ważne jest skupienie się na zbilansowanej, bogatej w składniki odżywcze diecie w trudnych czasach, mówi. Whitney English, zarejestrowany dietetyk z Los Angeles. „Prawidłowe odżywianie ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia, w tym zdrowia psychicznego” – wyjaśnia.
Ale co, jeśli jesteś bezrobotny lub oglądasz swoje grosze? Jakie zdrowe produkty możesz zaopatrzyć się, aby dobrze zjeść, gdy masz mało pieniędzy? Przeprowadziliśmy wywiady z grupą zarejestrowanych dietetyków, w tym Anglików z Nowego Jorku Toby Amidor i Sandra Allonen z Beth Israel Deaconess w Bostonie, aby podzielić się niedrogimi potrawami, które poleciliby, aby uzyskać najlepszy zwrot z każdej zainwestowanej złotówki.
1. Fasola
Niezależnie od tego, czy kupujesz je w puszkach, czy suszone, wszyscy trzej dietetycy twierdzą, że fasola jest doskonałą, niedrogą spiżarnią – wypełnia się i zawiera białko i minerały, takie jak żelazo i cynk. Fasola w puszkach jest dość słona, więc przed jedzeniem dokładnie ją opłucz, mówi Allonen. Suszona fasola jest nawet tańsza niż fasola w puszkach i można ją kupić luzem za zaledwie kilka dolarów (Allonen zaleca szukanie najlepszych ofert na rynkach międzynarodowych). Gotuj partię i dodawaj ją do zup, gulaszu i sałatek przez cały tydzień.
2. Całe ziarna
Całe ziarna, takie jak komosa ryżowa, brązowy ryż i jagody pszenicy Orkisz, to niedrogie zszywki do spiżarni (zwłaszcza kupione z pojemnika zbiorczego), które są łatwe w przygotowaniu i przyrządzeniu posiłku, powiedzmy English i Allonen. Amidor podkreśla brązowy ryż i mówi, że jest bogaty w błonnik i białko, a także składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, magnez, mangan, żelazo, fosfor, potas i cynk.
3. Owies
Jest jednomyślne: wszyscy trzej eksperci twierdzą, że owies jest bardzo przystępnym źródłem białka, minerałów i błonnika wypełniającego żołądek. English mówi, że każdego ranka je płatki owsiane na śniadanie, w postaci płatków owsianych lub mielonych, aby zrobić płatki owsiane na gofry i naleśniki. „Zawsze łączę swoje potrawy owsiane z bogatym źródłem witaminy C, takim jak truskawki, aby zmaksymalizować wchłanianie żelaza z owsa” – mówi. „Wykazano, że witamina C zwiększa wchłanianie żelaza od 3 do 6 razy. Kiedy nie mam pod ręką świeżych jagód, używam jagód mrożonych, które są równie pożywne. „
4. Owoce i warzywa mrożone
Aby zaoszczędzić pieniądze bez poświęcania niezbędnych składników odżywczych, mrożone owoce i warzywa zachowują te same właściwości odżywcze, co świeże, ponieważ są mrożone, gdy są w pełni dojrzałe, mówi Anglik. Średnio od 2 do 5 dolarów za worek mrożonki nie zepsują banku – zwłaszcza poza sezonem, mówi Anglik. Możesz nawet stworzyć własne; Jeśli zauważysz, że świeże owoce i warzywa zaczynają się kręcić, zawiń je i włóż do zamrażarki, aby zjeść później lub użyj ich do koktajli, mówi Allonen.
5. Jajka
Chociaż Grupa sprzedawców detalicznych oskarżano o wzrost cen jaj w czasie pandemii, nadal stanowią stosunkowo tani sposób na spożycie białka. W rzeczywistości dietetycy twierdzą, że jajka są uważane za doskonałe białko, ponieważ zawierają niezbędne aminokwasy i cholinę, która jest korzystna dla zdrowia mózgu. Rozważ zachowanie żółtka; Zawiera składniki odżywcze, takie jak witaminy A i D, kwasy tłuszczowe omega-3 i przeciwutleniacz luteina, która pomaga w utrzymaniu zdrowych oczu i skóry.
6. Ziemniaki
Amidor wychwala zalety prostego starego ziemniaka. „Ze skórką średni ziemniak dostarcza 30% zalecanej dziennej ilości witaminy C wraz z węglowodanami, błonnikiem, witaminą B6 i potasem” – mówi.
7. Pomidory w puszkach
Niezależnie od tego, czy je pokroisz, pokroisz w kostkę, czy polubisz całe pomidory w puszkach są tanim, odżywczym dodatkiem do Twojej listy zakupów. Amidor twierdzi, że są one wypełnione witaminą C i błonnikiem i są doskonałym źródłem przeciwutleniacza likopenu, który może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, raka prostaty i zwyrodnienia plamki żółtej (słaby wzrok z wiekiem).
8. Orzechy
Orzechy to przystępny cenowo produkt, który zapewni Ci zdrowe tłuszcze, białka i minerały, mówi angielski. „Ciesz się nimi jako przekąski i do posiłków lub użyj robota kuchennego, aby zamienić je w masło orzechowe na tosty, sosy i nie tylko” – mówi.
9. Pieczony kurczak
Amidor twierdzi, że w sklepie spożywczym można dostać w pełni ugotowanego małego smażonego kurczaka za około 4 do 6 dolarów. „Kurczak dostarcza białka, wielu witamin z grupy B i żelaza. Jeśli chcesz zminimalizować tłuszcze nasycone, zdejmij skórę przed jedzeniem ”- mówi.
10. Zioła i przyprawy
Zakup jednego z nich nie kosztuje dużo kilka wybranych przypraw – Można ich używać do zmiany profili smakowych i wykorzystania właściwości przeciwutleniających, antyseptycznych i przeciwzapalnych ziół, takich jak rozmaryn i oregano, mówi Allonen.
Ludzie uważają, że zdrowa żywność kosztuje dużo pieniędzy, ale może być przystępna cenowo przy odrobinie planowania, mówi Allonen, który zaleca przeszukiwanie biuletynów w celu znalezienia artykułów spożywczych w celu przygotowania posiłków. „Podsumowując, kiedy wlewasz do samochodu dobrą benzynę – co oznacza, że dostarczasz organizmowi dobrego pożywienia, aby go zatankować – idzie o wiele lepiej” – mówi Allonen. „Wrzuć do niego gówniane śmieci lub wysoce przetworzoną żywność, a twoje ciało nie będzie działać tak dobrze”.