sobota, 5 grudnia, 2020
GASTROKRACJA
  • Home
  • Restauracja
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Dostawa jedzenia
  • Marketing
  • kuchnia i porady kulinarne
  • More
    • Promocja gastronomii
    • Przedsiębiorstwa spożywcze
    • Przepisy
    • Zdrowe odżywianie
    • Fast Food
No Result
View All Result
  • Home
  • Restauracja
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Dostawa jedzenia
  • Marketing
  • kuchnia i porady kulinarne
  • More
    • Promocja gastronomii
    • Przedsiębiorstwa spożywcze
    • Przepisy
    • Zdrowe odżywianie
    • Fast Food
No Result
View All Result
GASTROKRACJA
No Result
View All Result
Home kuchnia i porady kulinarne

Alternatywny posiłek bożonarodzeniowy Yotama Ottolenghi – przepisy | jeść

Gastrokracja by Gastrokracja
5 grudnia 2020
in kuchnia i porady kulinarne
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter


Smażony Kurczak Spatchcock z chili i masłem z liści curry

Jeśli nigdy nie zrobiłeś spatchcockcocka z kurczaka, teraz jest czas, aby dodać go do swojej listy „Rzeczy, które miałem czas zrobić w 2020 roku, a których nigdy bym nie zrobił inaczej” (lub poproś rzeźnika, aby zrobił to za Ciebie). Jeśli chcesz pójść dalej, przygotuj kurczaka dzień wcześniej: schłodź wszystko, co jest ułożone i gotowe w misce, ale pamiętaj, aby doprowadzić go do temperatury pokojowej przed włożeniem do piekarnika.

Prep 35 min
gotować 1 godzina 25 min
Podano 6-8

7 suszonych łagodnych czerwonych chilli (lub na gorąco, w zależności od smaku), nasiona i miazga usunięte, jeśli wolisz mniej ciepła
200 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka papryki wędzonej na gorąco
2 łyżeczki płynnego miodu
20 g liści curry
, wyrwane z łodyg
1 cała główka czosnkuprzekrojone w poziomie na pół plus 3 dodatkowe ząbki, obrane i grubo posiekane
2 cytryny – 1 skórkę na 1 łyżeczkę i wyciśnięcie na 1½ łyżki, drugą przeciąć na pół
Sól i czarny pieprz
1 duży kurczak
(około 2 kg)
2 cebuleobrane i pokrojone w plastry o grubości 1 cm (o masie netto 300 g)
2 łyżki mąki

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C (wentylator 180 ° C). 6. Ubij papryczki chili w młynku do przypraw na drobny proszek (lub zetrzyj je w moździerzu).

W dużym robocie kuchennym zmiksuj masło, zmieloną paprykę chili, paprykę, miód, liście curry, trzy dodatkowe ząbki czosnku, sok i skórkę z cytryny oraz łyżeczkę soli.

Umieść pierś kurczaka na desce do dołu. Obiema rękami złam mostek, naciskając mocno, aż usłyszysz, jak pęka. Ostrymi nożyczkami przeciąć wzdłuż jednej strony kręgosłupa, zaczynając od nosa pastora do szyi. Przetnij wzdłuż drugiej strony, aby odsłonić kręgosłup, usuń go i odłóż na bok do następnej produkcji. Odwróć kurczaka tak, aby był uniesiony, a następnie mocno naciśnij obiema rękami, aby złamać stawy i spłaszczyć ptaka. Osusz kurczaka ręcznikiem kuchennym, a następnie dopraw półtorej łyżeczki soli i dużą porcją pieprzu.

Palcami zdejmij skórę z piersi i nóg, podczas gdy nogi kurczaka są odwrócone od Ciebie. Połowę mieszanki masła rozprowadzić pod skórą, resztę rozprowadzić po zewnętrznej stronie nóg, piersi i spodu.

Połówki cytryny, cebulę i przepołowioną główkę czosnku ułożyć na dużej blasze do pieczenia (26 x 30 cm) i ułożyć skórkę kurczaka stroną do góry. Piecz przez 40 minut, dwukrotnie wlej soki z patelni, a następnie zwiększ temperaturę piekarnika do 240 ° C (wentylator 220 ° C) / 475F / gaz 9 i smaż przez kolejne 25 minut lub do momentu, aż soki będą klarowne.

Ugotowanego kurczaka przełożyć na półmisek, odpocząć i pozostawić włączony piekarnik. Zetrzyj ząbki czosnku trzepaczką, wyjmij papierowe kubki i wyrzuć je. Wymieszaj mąkę z sokami na dnie blachy, aż całkowicie się połączą, a następnie wróć do gorącego piekarnika na pięć minut. Wmieszaj 500 ml gorącej wody i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.

Wyjmij i wyrzuć połówki cytryny i ponownie dobrze wymieszaj sos. Podawaj kurczaka na gorąco z sosem.

pieczone mięso Batat z klonem, limonką i orzechami pekan

Yotam Ottolenghis pieczony batat z klonem, limonką i orzechami pekan.
Yotam Ottolenghis pieczony batat z klonem, limonką i orzechami pekan.

Wszystko, czego można się spodziewać po pieczonych słodkich ziemniakach, ale bez zbyt słodkiej słodyczy czasami jest to zasługa marynowanych papryczek chili i orzeszków pekan. Możesz przygotować wszystko na kilka godzin przed jedzeniem i złożyć przed podaniem.

Prep 20 minut
gotować 45 min
Podano 6th

4 duże słodkie ziemniakizamknąć, przekroić na pół i przeciąć wzdłuż każdej połowy na 4 ćwiartki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki syropu klonowego
Sól i czarny pieprz
2 zielone papryczki chili
, drobno pokrojone pod kątem, nasiona i wszystko inne (masa netto 20 g)
2 limonki – 1 drobno pokrojona skórka, aby uzyskać 1 łyżeczkę i obie wyciśnięte na 2 łyżki
100g schłodzonego w lodówce niesolonego masłaPokroić w kostkę 2 cm
1 łyżki białej pasty miso
1 ząbek czosnku
obrane i posiekane
15g świeżego imbiruobrane i drobno starte
60g obranych orzechów pekan, dobrze upieczone i grubo posiekane
½ łyżeczka mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
20 g szczypiorku
Pokroić na kawałki o długości 1½ cm

Rozgrzej piekarnik do 240 ° C (wentylator 220 ° C) / 475 ° F / gaz 9.

W dużej misce wymieszaj słodkie ziemniaki z olejem, dwiema łyżkami syropu klonowego, półtorej łyżeczki soli i dobrą porcją pieprzu i wrzuć do obtoczenia. Rozłóż na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piecz na złoty kolor i karmelizuj przez 40 minut, mieszając raz.

W międzyczasie włóż papryczki chili do małej miseczki z łyżką soku z limonki i dużą szczyptą soli i zamieszaj.

Rozgrzej średnią patelnię na dużym ogniu, dodaj zimne masło, pastę miso, pozostałą łyżkę syropu klonowego, czosnek i imbir i podsmażaj mieszając do stopienia masła i połącz składniki na 2 minuty – odstaw nie gotuj ich, bo mikstura się rozpadnie. Odstawić po roztopieniu i wymieszaniu.

Gdy będzie gotowy do podania, umieść masło na średnim ogniu, dodaj pozostałą łyżkę soku z limonki, skórkę z limonki, cynamon, gałkę muszkatołową i orzechy pekan, a następnie gotuj na wolnym ogniu.

Bataty przełożyć do dużej miski, dodać masło, szczypiorek oraz marynowane papryczki chili i wymieszać. Położyć na talerzu i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Ciasto z nadzieniem Gruffalo

Yotam Ottolenghi's Gruffalo Filling Cake.
Yotam Ottolenghi’s Gruffalo Filling Cake.

Chcesz, aby Twoje dzieci spróbowały czegoś nowego? Nazwij go na cześć ulubionej postaci fikcyjnej i masz szansę. Fakt, że to ciasto – polane kasztanami, czarnym czosnkiem i smażoną cebulą, miękkie i budyniowe w środku, a brązowe i chrupiące na zewnątrz – naprawdę robi Podobieństwo do Gruffalo pomoże ci bez końca. Podawać z pieczeniami lub jako część warzywnego święta.

Prep 12 min
gotować 1 godz. 5 min
Podano 4-6

50 g niesolonego masłazmiękcza
3 łyżki oliwy z oliwek
2 cebuleobrane, przepołowione wzdłuż i bardzo drobno pokrojone (najlepiej użyć mandoliny)
3 łyżeczki kminkugrubo posiekane
Sól i czarny pieprz
2 łyżeczki octu sherry
300 g chleba na zakwasie (ok. 4 grube plastry), nałożyć na skórkę, pokroić na 3-4cm kawałki
3 duże jajka, wyczyszczone
130ml śmietanki kremówki
300 ml bulionu drobiowego (lub bulionu warzywnego)
200 g gotowych i obranych kasztanów
grubo posiekane
50 g czarnego czosnkugrubo posiekane
4 łyżki (15 g) liści pietruszkidrobno posiekane
30g szczypiorkudrobno posiekane
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka skórki z cytryny

Rozgrzej grill na najwyższym poziomie.

Umieść masło i dwie łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę, kminek i trzy czwarte łyżeczki soli i smaż przez 15 minut, aż cebula będzie ciemnobrązowa – chcesz nie żeby się paliły. Więc jeśli zrobią się zbyt ciemne, zmniejsz trochę ogrzewanie. Dodaj ocet z sherry, gotuj jeszcze minutę, a następnie odstaw.

W międzyczasie ułóż kawałki chleba na dużej blasze do pieczenia, grilluj je przez trzy minuty, aż będą ładnie upieczone, a następnie odłóż na bok.

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C (wentylator 180 ° C) i wyłóż bochenek o wymiarach 20 x 7 cm papierem do pieczenia. W dużej misce ubij jajka, śmietanę i wywar z kurczaka, następnie dodaj kasztany, smażoną cebulę, czarny czosnek, pietruszkę, 25 g szczypiorku, łyżeczkę soli i dużo czarnego pieprzu. Złożyć podpieczone kawałki chleba i całkowicie namoczyć w płynie.

Wlej do wyłożonej puszki – nawet nie balansuj góry: wystające kawałki chleba staną się chrupiące i dodadzą tekstury – następnie skrop syropem klonowym i pozostałą łyżką oleju. Piec przez 35 minut do zarumienienia i chrupkości.

Odstawić na 15 minut i stwardnieć, następnie wyjąć z puszki i położyć na talerzu. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, pozostały szczypiorek i trochę płatków soli morskiej i podawaj.

Kapusta brukselska i surówka z granatu

Nie mogę stawić czoła gotowanym kiełkom Boże Narodzenie Wrzask? Zamiast tego podawaj je na surowo i cienko pokrojone. Wiem, że pestki granatu są trochę za dużo rzucane o tej porze roku, ale tę świąteczną sałatkę warto udekorować. To pyszny dodatek lub pierwsze danie, jeśli masz.

Yotam Ottolenghis Brukselka i surówka coleslaw z granatu.
Yotam Ottolenghis Brukselka i surówka coleslaw z granatu.

Prep 15 minut
gotować 40 min
Podano 6th

400 ml 100% soku z granatów
60 ml oliwy z oliwek
3 szalotki bananoweobrane i drobno posiekane (masa netto 90g)
3 ząbki czosnkuobrane i posiekane
½ łyżki nasion gorczycy
1 łyżeczki
musztarda Dijon
1 łyżeczki syropu klonowego
60ml soku z limonki
Sól
500 g
brukselkabardzo cienko pokrojony (najlepiej mandolina)
20 g koprugrubo posiekane
20 g szczypiorkugrubo posiekane
100 g prażonych i solonych migdałówgrubo posiekane
100 g pestek granatu

W małym rondelku gotuj sok z granatów na średnim ogniu przez 35 minut, aż będzie zredukowany i syropowaty, a następnie pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie rozgrzej oliwę na małej patelni na średnim ogniu i smaż szalotkę przez pięć minut, często mieszając. Dodać czosnek, smażyć dodatkowe 2 minuty, następnie wyłączyć ogień i wmieszać gorczycę.

W dużej misce wymieszaj musztardę, syrop klonowy, sok z limonki i olej szalotkowy z łyżeczką soli, dodaj pokrojone kiełki, koperek i szczypiorek i wymieszaj.

Ułóż na talerzu, posyp migdałami i pestkami granatu, polej syropem z granatów i podawaj w temperaturze pokojowej.

Napoje pasują do Fiony Beckett W olśniewającym daniu z kurczaka Yotam dużo się dzieje, co utrudnia połączenie z winem. Możesz zdecydować się na jaskrawą, owocową czerwień jak Beaujolais, ale ja zdecyduję się na soczystą biel w kształcie Vasse Felix Margaret River Sauvignon Semillon 2020 ((12 GBP Tesco13%). Jeśli chodzi o ciasto z nadzieniem gruffalo, myślę, że dzieciom spodoba się Cherry Cola, chociaż może wolisz Vina Boyante Navarra Roble 2018 (8,50 £ Booths, 13,5%), dojrzała, owocowa wiśniowa czerwień z Nawarry lub młoda Rioja.



Source link

Tags: AlternatywnybożonarodzeniowyjeśćOttolenghiposiłekprzepisyYotama
Gastrokracja

Gastrokracja

Related Posts

Paul’s Cooking Tips: DIY gorąca mieszanka kakaowa to idealny prezent świąteczny w tym okresie świątecznym
kuchnia i porady kulinarne

Paul’s Cooking Tips: DIY gorąca mieszanka kakaowa to idealny prezent świąteczny w tym okresie świątecznym

5 grudnia 2020
kuchnia i porady kulinarne

Gill Meller’s recipes for a roast ham Christmas feast | Food

5 grudnia 2020
Genius cooking tips from Anthony Bourdain
kuchnia i porady kulinarne

Genius cooking tips from Anthony Bourdain

5 grudnia 2020

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recommended

Poszukiwane: przepisy czytelnika na sól

Poszukiwane: przepisy czytelnika na sól

2 dni ago
Piec?  Oto Twój przewodnik po mące – wgląd w żywność

Piec? Oto Twój przewodnik po mące – wgląd w żywność

2 dni ago
Zmęczone dużymi technologiami spółdzielnie zwracają się do pracowników dostawczych spalonych z powodu wydajności

Zmęczone dużymi technologiami spółdzielnie zwracają się do pracowników dostawczych spalonych z powodu wydajności

15 godzin ago
Rada Miejska Filadelfii uchwala przepisy, które mają pomóc restauracjom utrzymać się na powierzchni w czasie pandemii

Rada Miejska Filadelfii uchwala przepisy, które mają pomóc restauracjom utrzymać się na powierzchni w czasie pandemii

4 godziny ago

Categories

  • Bezpieczeństwo żywności
  • Dostawa jedzenia
  • Fast Food
  • kuchnia i porady kulinarne
  • Marketing
  • Promocja gastronomii
  • Przedsiębiorstwa spożywcze
  • Przepisy
  • Restauracja
  • Zdrowe odżywianie

Topics

aby aplikacji artykułów blog Chwyć Cooking COVID19 czasie dla dolarów domu dotyczące gotowania Jak jest które kuchni kulinarne kulinarny mogą Nowe nową Online pandemii podczas pomoc Post Przepis przepisy restauracja restauracje restauracji San się spożywczych Sydney Wgląd Wiadomości widelec wskazówki zdrowia zrobić Świąteczne żywności żywność
No Result
View All Result

Highlights

Mod Pizza debiutuje z nową Bella Pizza i Cranberry Winter Salad

Podczas pandemii koronawirusa w Filadelfii pojawiają się „kuchnie duchów”

Praca obok lodówki to wyzwanie

Paul’s Cooking Tips: DIY gorąca mieszanka kakaowa to idealny prezent świąteczny w tym okresie świątecznym

Meera Sodhas Vegan Christmas Przepis na pikantną armię czekoladową z migdałowymi chikki | Świąteczna kolacja i drink

Z menu: restauracje starają się zachować pogodę ducha pomimo COVID-19

Trending

kuchnia i porady kulinarne

Alternatywny posiłek bożonarodzeniowy Yotama Ottolenghi – przepisy | jeść

by Gastrokracja
5 grudnia 2020
0

Smażony Kurczak Spatchcock z chili i masłem z liści curryJeśli nigdy nie zrobiłeś spatchcockcocka z kurczaka,...

Meera Sodhas Vegan Christmas przepis na Vada Pav z kolendrą i chutneyem orzechowym | Świąteczna kolacja i drink

5 grudnia 2020
Mężczyzna zastrzelony w restauracji na wynos w Olney – CBS Philly

Mężczyzna zastrzelony w restauracji na wynos w Olney – CBS Philly

5 grudnia 2020
Mod Pizza debiutuje z nową Bella Pizza i Cranberry Winter Salad

Mod Pizza debiutuje z nową Bella Pizza i Cranberry Winter Salad

5 grudnia 2020
Podczas pandemii koronawirusa w Filadelfii pojawiają się „kuchnie duchów”

Podczas pandemii koronawirusa w Filadelfii pojawiają się „kuchnie duchów”

5 grudnia 2020

Ostatnie wiadomości

  • Alternatywny posiłek bożonarodzeniowy Yotama Ottolenghi – przepisy | jeść
  • Meera Sodhas Vegan Christmas przepis na Vada Pav z kolendrą i chutneyem orzechowym | Świąteczna kolacja i drink
  • Mężczyzna zastrzelony w restauracji na wynos w Olney – CBS Philly

Kategoria

  • Bezpieczeństwo żywności
  • Dostawa jedzenia
  • Fast Food
  • kuchnia i porady kulinarne
  • Marketing
  • Promocja gastronomii
  • Przedsiębiorstwa spożywcze
  • Przepisy
  • Restauracja
  • Zdrowe odżywianie

Podążaj za nami

Skontaktuj się z nami

  • About
  • Skontaktuj się z nami
  • O nas
  • Polityka Prywatności

© 2020 Gastrokracja

No Result
View All Result
  • Home
  • Restauracja
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Dostawa jedzenia
  • Marketing
  • kuchnia i porady kulinarne
  • More
    • Promocja gastronomii
    • Przedsiębiorstwa spożywcze
    • Przepisy
    • Zdrowe odżywianie
    • Fast Food

© 2020 Gastrokracja

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda