Potrzeba było sześciu prób, aby prawidłowo ustawić okno w kształcie serca w Chifie. Chociaż próba, błąd i rozbite szkło były w tej chwili frustrujące dla właścicieli nowej peruwiańskiej restauracji chińskiej w Eagle Rock, ostatecznie było to warte wysiłku. „Po raz pierwszy prowadzę taką rodzinną firmę i chciałem znaleźć symbol, który naprawdę nas reprezentował” – powiedział Humberto Leon, dyrektor ds. Marketingu restauracji. „To doskonały symbol, ponieważ przynosi natychmiastową radość”. Humberto, współzałożyciel kultowej marki modowej Ceremonia otwarcia i były dyrektor kreatywny KenzoWe współpracy ze swoją matką Wendy Leon (pieszczotliwie nazywaną Popo, co po kantońsku oznacza babkę ze strony matki), siostra Ricardina Leon i szwagier John Liu otworzyli Chifę w weekend Dziękczynienia.
Ten głęboko osobisty projekt celebruje bogatą historię kulinarną rodziny, rozciągającą się od Peru po Chiny i Tajwan. Budynek o powierzchni 1400 stóp kwadratowych z lat 50. XX wieku został gruntownie przekształcony w restaurację inspirowaną oryginalną restauracją Chifa należącą do matki rodziny, Wendy, prawie pół wieku temu w Limie w Peru. Chifa, co w języku peruwiańskim oznacza po prostu „chińską restaurację”, pochodzi z kantońskiego chī fàn i oznacza „jeść ryż”. Termin zachęca gości do zgromadzenia się przy stole, gdy jest używany potocznie.
„Nie planowaliśmy zacząć od pandemii” – mówi Ricardina, dyrektor generalny Chifa. „[But] Jak na ironię, czas wydaje się właściwy. Nasze jedzenie przypomina wiele domowych posiłków, których prawdopodobnie nie jedli od jakiegoś czasu, ponieważ nie mogli zobaczyć mamy ani babci. ”
Pod wieloma względami ta iteracja Chifa w Eagle Rock była tworzona przez dziesięciolecia. Rodzina otworzyła oryginalną restaurację w 1975 roku, kiedy Wendy, jej peruwiański mąż Ricardo José Leon i ich troje małych dzieci przeprowadzili się do Limy. Kantońskie potrawy, takie jak Si Yao (sos sojowy), kurczak i grillowana wieprzowina, przyciągały lokalną chińską klientelę, która szukała odrobiny domu. „Peru ma długą historię chińskich imigrantów” – mówi Humberto. „Chińskie jedzenie naprawdę zaatakowało peruwiańską kulturę. Patrząc na klasyczne dania peruwiańskie [e.g., lomo saltado]Wiele chińskich składników przeniknęło. „
Gdy konflikt wewnętrzny w Peru Wendy zmusiła Leonów do wyemigrowania do Stanów Zjednoczonych w 1977 roku. Sprzedała firmę członkowi rodziny i opuściła odnoszącą sukcesy restaurację, aby zapewnić lepszą przyszłość swojej rodzinie. Leonowie osiedlili się w Highland Park, zaledwie rzut kamieniem od Eagle Rock i zaczęli swoje życie od nowa, kiedy Ricardo prowadził restaurację Golden Palace w Chinatown i zdobył Wendy Kawał roboty Płace w fabryce odzieży.
Chociaż Wendy pracowała w gastronomii przez całą swoją karierę, prowadząc zakładanie restauracji należących do jej brata w latach 80. i 90. XX wieku, to odrodzenie Chify jest jej pierwszą restauracją od zerwania z restauracją w Limie. „Marzeniem zawsze było otwarcie restauracji” – mówi Humberto. „Teraz, 45 lat później, wracamy do sąsiedztwa i ponownie otwieramy oryginalny pomysł mojej matki. Wiele potraw należy do mojej mamy, ale to współpraca między naszą rodziną. „Liu, oddany kucharz domowy z karierą w finansach, prowadzi kuchnię – gotuje razem z Wendy i od dziesięcioleci uczy się jej przepisów. Liu wnosi do menu dania tajwańskie, takie jak przepis jego ojca na zupę wołową z makaronem, która wymaga dużo duszonego mostka i kilku dni gotowania.
Otwarcie MenuStarannie dobrana restauracja na wynos odzwierciedla sposób, w jaki jadła rodzina Leon w dzieciństwie. „Zawsze jedliśmy razem chińskie i peruwiańskie potrawy, ale to nigdy nie była fuzja” – mówi Humberto. Kurczak Si Yao to produkt przeniesiony z oryginalnej restauracji; Sos pochodzi od Wendy Miasto rodzinne. „To bardzo klasyczne chińskie danie, które podaje się w temperaturze pokojowej” – mówi Humberto. „Różni się od tego, czego oczekuje większość ludzi, ale jest tak pyszny, że kurczak się nie rozgotuje”. Char Siu to kolejne danie z menu Limy. Liu zaktualizował przepis, aby pozbyć się sztucznych barwników i zrobił żeberka wieprzowe na grillu opalanym drewnem. „Kończy się tym orzeszkowo-dymnym posmakiem, którego nie ma klasyczne Char Siu” – mówi Humberto.
Znany z mądra współpraca Przez całą swoją karierę modową, w tym w Birkenstock, Disney, a nawet w Yoko Ono, Humberto Chifa miał to samo oko. Chińskie kiełbaski zawarte w lepkim ryżu są produkowane na miejscu przez Rzeźnika, podczas gdy dostawcy galaretek na bazie LA Nunchi wymyśliłem deser z galaretką migdałową. Humberto udał się do Hongkongu, aby nauczyć się parzyć ręcznie rysowaną herbatę mleczną i mrożoną herbatę cytrynową, i ogłosił się nieoficjalnym dyrektorem napojów Chifa. Jest również dumny z Chicha Morada, orzeźwiającego peruwiańskiego napoju słodzonego ananasem i wzbogaconego ciepłymi przyprawami, takimi jak cynamon i goździki. W najbliższej przyszłości planowany jest pełny pasek.
Ci, którzy przyjeżdżają do Chify zbierać jedzenie, zwrócą uwagę na okazałą, w pełni wyposażoną jadalnię Humberto zaprojektował ze swoim przyjacielem i architektem Michaelem Loverichem, w komplecie z zielonymi aksamitnymi krzesłami z oparciami w kształcie litery T, blatami z muszelkowymi krawędziami i oszałamiającą dwukolorową tapetą. Artysta Charlie Mai stworzył wystawę rzeźb ze znalezionymi postaciami azjatyckimi zatytułowaną „Pochodzi z powierzchni”, co dodało pomieszczeniu odrobiny humoru. „Chcę, aby ludzie mogli sobie wyobrazić, jak będzie wyglądać i czuć się podczas jedzenia w pokoju i przynosić to doświadczenie do domu” – mówi. „Naprawdę chcę, żeby ludzie odchodzili z uczuciem. To są małe niuanse, które moim zdaniem są naprawdę ważne. „
Podczas gdy posiłki na miejscu nie są obecnie możliwe ze względu na wysiłki rządu i całego miasta mające na celu powstrzymanie rozprzestrzeniania się COVID-19, Chifa jest otwarta na wynos w piątek, sobotę i niedzielę od 16:00 do 21:00. Humberto często zamawia przez telefon, podczas gdy jego partner pomaga w obsłudze. Siostrzenica gra hostessę, a siostrzeniec przyspiesza. Kuzyn prawdopodobnie będzie robił drinki przez cały wieczór. W Chifie to naprawdę sprawa rodzinna.